Reteta este foarte simpla: o parte zahar, 2 parti dovleac.
Curatati dovleacul de coaja si samburi, taiati-l bucati , si puneti-l intr-o oala. Adaugati zaharul si lasati pana cand dovleacul lasa suc. Eu am lasat peste noapte. Apoi acoperiti cu un capac si lasati la fiert 30 de minute,( pana cand dovleacul capata o culoare portocalie) . ( puteti adauga cuisoare si apoi il fierbeti).
Dupa ce se raceste se scoate pe platou si se presara cu nuci , alune, fistic etc. Eu am presarat susan. :)
Se poate servi si in boluri impreuna cu siropul rezultat.
..............................................
Turkish Pumpkin Dessert
The recipe is very simple : 1 part sugar – 2 parts pumpkin ( eg : ½ kg sugar , 1 kg pumpkin)
Peel the pumpkin, cut it into big chunks, and put in a pot. Put sugar on and let it sit until pumpkin is juicy. ( I let it over night ) then you can season with cloves, cover and simmer for 30 minutes or more ( until tender) . ( you can cook it on the oven, if you want) . During the last 5 minutes the pumpkin color will change and will take on a bright orange ‘candied’ look. Remove from heat. Let it cool.
Arrange on a serving plate, garnish with walnuts or grated coconut, hazelnutz or pistachios. I used sesame.
You can serve in bowls along with the syrup.
...................................
الوصفة جدا سهلة:1/2 كيلوجرام سكر,1كيلوجرام يقطين
قشر اليقطين,قطعه إلى قطع كبيرة,وضعها في القدر,ضع السكر عليها واتركها حتى تتمصص(يمكنك تركها الليل بطوله
تستطيع ان تضيف القرنفل حسب الرغبة
غطيها وغليها لمده 30 دقيقة او اكتر
تستطيع ان تطهوها في الفرن إذا اردت
خلال الخمس دقائق الاخيرة لون اليقطين سيتغير وسيتخذ لون برتقالي ساطع(معسل),ازلها من على النار وتركها لتبرد
ثم ضعها في إيناءمع القليل من حسائها ورش الجوز او جوز الهند المبشور او الفستق ,(انا في الغالب استخدم السمسم) حسب الرغبة
وبالهناء والشفاء
No comments:
Post a Comment