Clatite -Romanian pancakes with caramelized peaches and caramel sauce كلاتيتة –مع الخوخ بالكراميل

Clatite cu piersici caramelizate si sos caramel

Clatite :
200-230 g faina
2-3 oua
50 g zahar ( sau dupa gust)
vanilie
sare
250 ml lapte + 250 ml apa minerala (sau 500 ml lapte / sau 500 ml apa minerala
ulei pentru prajit

Faceti un aluat din faina, oua, zahar, vanilie, sare, apa minerala si lapte. Lasati aluatul la odihnit o jumatate de ora apoi faceti clatitele. Le puteti servii cu dulceata, inghetata, miere, nuci cu zahar sau cu orice altceva doriti.

Piersicile caramelizate
3-4 piersici - felii
4-5 linguri zahar
2-3 linguri unt
1/2 lingurita apa de trandafiri
Puneti untul la topit intr-o tigaie. Adaugati zaharul si piersicile, apoi apa de trandafiri. Lasati pe foc pana cand sosul se ingroasa un pic si piersicile sunt caramelizate.

Sosul caramel
175 g caramele
100 ml lapte
Topiti caramele pe bain marie, adaugati laptele ( pana obtineti consistenta dorita) lasati la fiert 1 sau 2 minute amestecand incontinuu.

Romanian pancakes with caramelized peaches and caramel sauce

Clatite -Romanian pancakes recipe:
200-230 g flour
2-3 eggs
50 g sugar ( or to taste)
vanilla
1 pinch salt
250 ml milk + 250 mineral water ( or 500 ml milk/ or 500 ml mineral water)
Oil for frying
Make a mixture from eggs, sugar, vanilla, salt, flour, mineral water and milk. Leave it for 30 minutes. Take a Tefal pan and heat it. Grease it lightly with some oil. place some pancake mixture in the hot pan using a ladle. Shake the pan till the bottom is covered. When it starts browning (after about 1 minutes or less) turn into the other side for 30- seconds.
You can serve them with : jam, honey, ice cream, nuts with sugar, fruits or with everything you want.Caramelized peaches - recipe:
3-4 peaches slices
4-5 tablespoons sugar
2-3 tablespoon butter
1/2 teaspoon rose water Melt the butter in a pan. Add sugar and peaches. then add the rose water. Cook it till the sauce thickens a little and the peaches are caramelized.

Caramel sauce - recipe175 g toffee (milk toffee)
100 ml milk ( or as desire)
Melt toffee (at bain marie) and add milk ( enough to obtain the desired consistency) Leave it on the heat for 1-2 minutes stirring constinuously.


كلاتيتة – معالخوخ بالكراميل
طريقة عمل كلاتيتة
200-230 غ دقيق
2-3 بيض
50 غ سكر( او حسب الذوق)
الفانيليا
ملح
250 مل حليب + 250 مل ماء معدني ( او 500 مل حليب او 500 مل ماء معدني)
زيت للقل
نجهز من الدقيق و البيض والسكرو الفانيلياوالملع و الحليب والماء معدني
خليط (يشبه العصير المركز) (ليس خفيف و ليس كثيف
بعد 30 دقيقة:
نضع على النار مقلاية Tefalمع ملعقة زيت صغيرة
ندعها كي يسخن الزيت و نحرك المقلاية قليلاً حتى يوزع الزيت تقريباً في كل مكان
و بعدها نملأ مغرفة متوسطة الحجم من الخليط الذي جهزناه و نصبه فوق الزيت الحار و بسرعة
و بنفس الوقت نحرك المقلاية حتى يتوزع بشكل دائري كامل دعيها حوالي دقيقة على نار متوسطة
ثم بملعقة مسطحة اقلبيها إلى الطرف الثاني ثم دعيها حوالي 30 ثانية و هكذا ...و يمكن أن تدهنيها بمربى أو بالكريمة بالفواكه أو جوز مع سكر أومع الخوخ اوالعسل او والآيس كريم او أي شيء تفضلونه

طريقة عمل الخوخ بالكراميل
3-4خوخ - شرائح
4 -5 ملعقة كبيرة سكر
2- 3 ملعقة كبيرة زبدة
2/1 ملعقة صغيرة ماء ورد
قومى بتذويب الزبد فى المقلاة ثم قومى باضافة السكر والخوخ وبعد ذلك ماء الورد اقليها حتى تصبح مقلية محمرة ثم اضيفى الشربات(الماء المسخن +السكر)
طريقه عمل الصلصة الكراميل
175غ سكريات الطوفي حلوى
100 مل حليب
تذاب السكريات الطوفي حلوى في حمام مائي بدرجه حراره منخفظه.ويضاف الحليب بما فيه الكفايه للحصول على الاتساق المطلوب
اتركها فوق الحراره لمدة دقيقه او اثنين مع التحريك المستمر

2 comments:

Daciana said...

pur si simplu ador clatitele.. de-a lungul anilor le-am degustat sub diverse forme si umpluturi dar cu piersici caramelizate niciodata... mor de pofta pana apar piersicile sa fac reteta...

Katerina Kaer said...

mmm yammy
vreau si eu...