Msakhan - Traditional Palestinian dish


Msakhan

1/2 pui
sare
piper negru
2 cepe rosii taiate rondele mari
3 lingurite sumaq ( se gaseste la magazinele arabesti)
1 cana supa de pui
ulei de masline
paine arabeasca subtire - eu am folosit taboun facut acasa

Se caleste ceapa in ulei de masline pana devine aurie. apoi se adauga sumaq apoi o cana de supa de pui si se lasa la fiert la foc mic 5 minute.

se pregateste puiul:
se unge puiul cu ulei, se condimenteaza cu sare si piper, se acopera cu staniol si se da la cuptor pentru o ora jumate.... primele 10 min la foc mare, apoi la foc minim.

se strecoara ceapa de supa. ( supa nu se arunca, se pastreaza)

aranjare:
se ia o paine si se pune pe o tava de cuptor apoi inca o paine care se inmoaie in supa de ceapa si se pune peste painea din tava, peste paine se pun 2 linguri mari de ceapa, apoi puiul, se presara restul de ceapa deasupra puiului, presaram sumac acoperim cu o paine pe care o udam cu supa de la ceapa si dam la cuptor pana se rumeneste.

......................

Msakhan

1 / 2 chicken
salt
black pepper
2 red onions cut large washers
3 teaspoons sumaq
1 cup chicken soup
olive oil
arabic thin bread - I used homemade taboun

Fry onions in olive oil until they becomes golden. Add sumac, stirring for 2 minutes, add a cup of chicken soup  and cook for 5 minutes.

Rub the chicken inside and out with oil, salt and pepper, cover with aluminum foil and let it for 1 hour and 30 minutes on the oven.... first 10 min at high fire, then at minimum fire.
separate the soup from onion mixture.

Place 1 bread in a tray, cover with a sprinkled bread (with the soup from onion mixture), add 2 tablespoons onions, add chicken, sprinkle remaining onions on top chicken, add a few sumaq , cover with a bread. Sprinkle some soup on bread. Bake in a moderate heat oven (180°C) till tender (if bread starts to burn, cover with aluminum foil).
.........

مسخن

1/2 دجاجة
ملح
فلفل اسود
2بصل احمر مقطع قطع كبيرة
3ملاعق صغيرة سماق
1كوب مرق دجاج
زيت زيتون
خبز عربي رقيق (انا بستخدم خبز معمول بالبيت
اقلي البصل في زيت الزيتون حتى يصبح لونه ذهبي,اضف السماق,حمسه لمدة دقيقتين,اضف كوب مرق الدجاج واطهو لمدة
خمس دقائق
تبل الدجاج بزيت الزيتون والملح والفلفل من الداخل والخارج ثم غطيه باوراق السلفر ثم اتركه ساعة ونصف بالفرن حيث ان
العشر دقائق الاولى من الطهي تكون على درجة حرارة عالية وبعدها على نار هادئة
افصل حساء مرق الدجاج من البصل

ضع رغيف خبز في وعاء طهي انثر فوقه بعض الخبز مع الحساءالمفصول من البصل,اضف ملعقتين كبيرتين من البصل
السابق فصله ثم ضع الدجاج وضع فوقه ماتبقى من البصل,اضف القليل من السماق ثم غطي الكل بالخبز مرة اخرى,ارجعه
الى الفرن متوسط الحرارة180حتى ينضج
اذا الخبز بدا يحترق غطي الوعاء باوراق السلفر.

No comments: