caramelized nectarines atayef / 2atayef ma3 nectaryn bel karamel / atayef cu nectarine caramelizate



Atayef - clatite arabesti umplute de obicei cu un amestec dulce de nuci sau cu crema ashta si servite traditional in Ramadan. Eu am ales o umplutura mai neconformista - nectarine caramelizate. Reteta de atayef o stiu de pe blogul http://susublack.blogspot.com/2010/08/qatayef.html. Umplutura este ideea mea. / Atayef – Arabic pancakes usually filled with sweet nut mixture or ashta, traditionally served in Ramadan. I choised an unconformist filling: caramelized nectarines. I know the atayef recipe from http://susublack.blogspot.com/2010/08/qatayef.html.. The filling is my idea.
This is my entry for www.dirtykitchensecrets.com/taste-lebanon-monthly-mingle-i-wanna-mingle -with-you
http://www.whatsforlunchhoney.net/2006/04/my-monthly-mingle.html

Atayef


1 cana faina alba / 1 cup flour
½ cana gris / ½ cup semolina
¼ lingurita drojdie uscata/ ¼ teaspoon of dry yeast
1 lingurita praf de copt / 1 teaspoon baking powder
1 lingurita zahar / 1 teaspoon sugar
sare / salt
1 lingura lapte praf / 1 tbsp milk powder
2 cani apa calda / 2cups hot water
¼ lingurita zeama de lamaie /¼ teaspoon of lemon juice.
Dizolvati zaharul in 1/2 cana apa calda , adaugati drojdia si lasati 5 minute. /Dissolve the sugar with 1 / 2 cup hot water and add the yeast and leave for 5 minutes at least until the yeast interact.
Amestecati praful de copt cu faina, grisul, laptele pudra si sarea, apoi adaugati amestecul cu drojdia. /Mix baking powder with flour, semolina, milk powder and salt then add the yeast mixture.
Adaugati restul de apa, amestecati bine si lasati sa se odihneasca o jumatate de ora. Apoi adaugati 1/4 lingurita zeama de lamaie./ Add water (1 1 / 2 cup hot water) mix well and leave for half an hour.Then add to it a quarter teaspoon of lemon juice.

Incalziti o tigaie tefal , potriviti focul intre mediu si tare. adaugati cam 1/4 cana cafea din amestec si prajiti atayful numai pe o parte. pe partea de deasupra vor aparea bule. cand aceasta devine uscata si cealalta parte maro este gata luati-lde pe foc si puneti-l intr-un prosop de bucatarie. Repetati pana terminati aluatul. /
Heat a Tefal pan, then make the fire between medium and hard. Add about 1 / 4 coffee cup from mixture and fry it on one side only. bubbles will appear above. When the above side is dry and the other is brown the atayef is ready. Take it away from the heat and place it in a kitchen towel. Repet the process.
Umplutura: nectarine caramelizate / The filling: caramelized nectarines







3-4 nectarine - felii / 3-4 nectarines slices
4-5 linguri zahar / 4-5 tablespoons sugar
2-3 linguri unt / 2-3 tablespoon butter
1/2 lingurita apa de trandafiri / 1/2 teaspoon rose water
puneti untul la topit intr-o tigaie. Adaugati zaharul si nectarinele. apoi apa de trandafiri. lasati pe foc pana cand sosul se ingroasa un pic si nectarinele sunt caramelizate. / Melt the butter in a pan. Add sugar and nectarines. then add the rose water. Cook it till the sauce thickens a little and the nectarines are caramelized.









Puneti o bucata de nectarina caramelizata intr-un atayef . inchideti-l pe jumatate presand cu degetele marginile. deasupra turnati putina miere sau sirop ater. si decorati cu fistic. / Put a slice of nectarine caramelized on a piece of atayef. Close the atayef on half , and press with fingers on the edge. Pour over it a little honey or 2ater syrup and topp with pistachio

Siropul 2ater / 2ater Syrup ( recipe from http://shahiya.com/ar/wasfat/wasfa-2649.aspx)
1 cana apa / 1 cup water
2 cani zahar / 1 cups sugar
1 lingurita zeama de lamaie / 1 teaspoon lemon juice
Pune-ti apa cu zaharul intr-o oala pe foc si amestecati bine pana zaharul se topeste. Cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie.Se poate adauga un pic de apa din flori de portocal sau apa de trandafiri. / Put the water and sugar in a pan,on fire and mix well till the sugar melts.when start to boil add lemon juice. it can be added some orange flower water or roses water.
______

طريقة عمل القطايف
(الطريقه من (http://susublack.blogspot.com/2010/08/qatayef.html
1كأس دقيق
نصف كأس سميد
ربع ملعقة صغيرة من الخميرة الجافة
1 ملعقة صغيرة بيكنج باودر
1 ملعقة صغيرة سكر
ملح
1 ملعقة كبيرة حليب بودرة
2كأس ماء حار
ربع ملعقة صغيرة من العصير الليمون
يُذاب السكر مع 1/2 كأس ماء حار وتضاف إليه الخميرة، ويترك مدة 5 دقائق على الأقل حتى تتفاعل الخميرة.
يُخلط البيكنج باودر مع الدقيق و السميدو الحليب البودرة و الملح ثم
تضاف إليه خليط الخميرة.
يُضاف الماء ( 1 1/ 2 كأس ماء حار) وتقلَّب كل المحتويات جيداً حت تندمج، وتترك لمدة نصف ساعة
ثم تضاف إليه ربع ملعقة صغيرة من العصير الليمون




- حمي المقلاة التيفال جيدا،ً ثم خففي النار بين العالي والوسط.
أضاف4/1 كوب فنجان قهوه من الخليط
تحمر من وجه واحد فقط
- بعد أن تضعي القطايف في المقلاة ستظهر الفقاقيع على الوجه وعندما تلاحظين أن الوجه بدا ينشف وأصبح لونه بني من الأسفل ارفعي
القطايف وضعيها على منشفة المطبخ
كرري العملية
طريقة عمل النكتارين(فكرتي)
3-4نكتارين - شرائح
4 -5 ملعقة كبيرة سكر
2- 3 ملعقة كبيرة زبدة
2/1 ملعقة صغيرة ماء ورد
قومى بتذويب الزبد فى المقلاة ثم قومى باضافة السكر والخوخ وبعد ذلك ماء الورد اقليها حتى تصبح مقلية محمرة ثم اضيفى الشربات(الماء المسخن +السكر
ضعى الخوخ المشرب بالشربات فى قطعة من القطائف اغلقى القطائف وذلك عن طريق الضغط بالاصبع على الحرف
ويصب عليها العسل أو القطرو رشي عليها القطر


طريقه عمل القطر
الطريقه من ]
http://shahiya.com/ar/wasfat/wasfa-2649.aspx[


1كوب ماء
2 كوب سكر
1 ملعقة صغيره عصير ليمون حامض
في قدر على النار ،نضع الماء والسكر، نحرّك الى أن يذوب السكر جيداً.

عندما يبدأ المزيج بالغليان نضيف عصير الليمون الحامض ونتركه لبعض الوقت الى أن يكثف ثم نرفعه جانباً.
يمكن اضافة القليل من ماء الزهر او ماء الورد


8 comments:

pansy said...

de incercat clatitele tale !ce aroma grozava trebuie sa aiba!

Carmys said...

multumesc frumos pansy .. am facut si clatite cu piersici caramelizate in acelasi fel si le-am servit cu sos caramel ..foarte bune au iesit... o sa pun si reteta cand o sa am timp...

Anonymous said...

yammmm!Ce bine arata!Super!

Meeta K. Wolff said...

oh this looks simply delicious. thansk so much for joining beth & me at the monthly mingle this month! hope to see you at the table more often.

Bethany said...

What a lovely idea for a filling. I'm getting quite hungry now. Thanks again for participating!

Anonymous said...

Very interesting recipe, first time I'm hearing of Arabic pancakes. I love learning about the unusual in food.
Sandhya.

souhad said...

تسلمي حبيبتي على هالقطايف شكلهم طالع ايجنن ومشهي

Carmys said...

thanks all for your nice comments..