Ciorba de perisoare - Ardeal
pentru supa:
3 l apa
2-3 morcovi
1-2 patrunjel -radacina
1 pastarnac
1/4 radacina telina
1 ceapa
sare
smantana ( 200 ml)
2 galbenusuri ou
patrunjel verde sau marar ( puteti sa folositi si uscat)
ulei
suc proaspat de lamaie sau otet ( am folosit suc de lamaie)
pentru perisoare:
2 linguri orez
1 ou
sare si piper
patrunjel
1/2 kg carne tocata
(puteti adauga pesmet sau ceapa tocata fin)
-amestecati toate ingredientele impreuna si formati perisoare de marimea unei nuci.
Ceapa fideluta se caleste in ulei. ( cateodata adaug putina boia de ardei - dulce). Apoi se adauga morcovii, radacina de patrunjel, pastarnac, telina, - date prin razatoare. Se calesc 5 minute. Adaugati apa, sarea si lasati sa fiarba 10 -15 min. Adaugati perisoarele- una cate una si fierbeti la foc mic pana cand acestea se ridica la suprafata ( cam 30-45 min - verificati daca sunt fierte). Cand sunt gata adaugati patrunjelul verde sau mararul si stingeti focul. Acoperiti supa pentru 15 minute.
Amestecati intr-un bol galbenusurile de ou si smantana si adaugati-o la supa. Acriti dupa preferinta cu otet sau cu suc proaspat de lamaie.
Serviti-o presarata cu patrunjel verde tocat si cu smantana.
*** Sugestie: puteti adauga 1 os . Eu nu am adaugat.
_______
Romanian meatballs sour soup
It's a romanian traditional soup. There are 2 kind of soup in Romania. Sweet soup ( without acid) - named soup (supa) and sour soup named ciorba ( from turkish word corba).
Romanian meatballs soup is a traditional romanian sour soup, made in many different ways it depends on the region.
This is my homeregion recipe - Ardeal ( Transilvanya).
so:
for soup:
3 l water
2-3 carotes
1-2 parsley roots
1 parsnip root
1/4 celery root
1 onion
Salt
200 ml sour cream
2 egg yolks
fresh parsley or dill ( you can use the dried version too)
lemon fresh juice or vinegar ( I used lemon juice)
for meatballs:
2 tablesoups white rice
1/2 kg ground meat
1 egg
salt and pepper
parsley
(You can add some bread crumbs if you want and/or some chopped onion )
To make the meatballs, mix together all the ingredients. Then take a little of this mixture and make walnut-sized little balls.
Fry the chopped onion in oil ( sometimes I add sweet paprika - just a little). Add carrots, celery root, 1 parsnip root and parsley roots ((all grated) and leave for 5 minutes.
Add the water , salt and leave to boil for 10 - 15 minutes, then add the meatballs to the soup, one by one. Simmer until the meatballs rise (this means they are done) - about 30-45 minutes but make sure that the meatballs are cooked). When it's done, add the parsley or dill. Turn off the heat and cover for 15 minutes.
In a separate bowl, mix 2 egg yolks with the sour cream. Add the egg/sour cream mixture into the soup. To turn the soup sour add vinegar or fresh lemon juice - adjusting to taste
Serve season with fresh chopped parsley and sour cream.
*** Sugestion: you can add a soup bone (I've made it without the bones)
__________
شوربة كرات اللحم الروماني
انه واحد من عدة انواع من الشوربه الموجوده في رومانيه
هنالك الحساء الحلو بدون حامض,يسمى سوبا,وحساء اخر يسمى شوربه نسبة لكلمة تركيه تدعى كربه.
شوربه كرات اللحم هذا هو شوربه تقليدي في رومانيه يعمل بطرق مختلفة
على حسب المنطقه
وهذه الوصفه على طريقة منطقتي ارديال ترانسيلفانيا
اذا
الشوربه :
3 لتر ماء
2-3 جزر
1-2 بقدونس
1-جزر ابيض
1 / 4 كرفس
1 بصل
ملح
200 مل من الكريمه
2 صفار البيض
بقدونس أو الشبت الطازج (يمكنك استخدام النسخة المجففة
عصير ليمون او خل(انا استعمل الليمون
لكرات اللحم سنستخدم الاتي:
ملعقتين من الارز الابيض
نصف كيلو جرام من اللحم المفروم
ملح و فلفل
بقدونس
يمكنك إضافة بعض فتات الخبز وإذا كنت تريد و / أو بعض البصل المفروم
لعمل كرات اللحم امزج هذه المكونات وخذ القليل من المزيج واعمل كرات صغيره به.
حمس البصل المفروم في الزيت(احيانا اضيف الفلفل الحلو)ثم اضف الجزر والكرافس
اضف الجزر الابيض والبقدونس (كلها مفرومه)تترك على النار مدة خمس دقائق
يضاف الماء والملح ويترك ليغلي لمدة 10 -- 15 دقيقة
ثم يضاف إلى شوربه اللحم ، واحدا تلو الآخر.
حتى ترتفع كرات اللحم هذا يعني انها نضجت
حوالي 30-45 دقيقة ولكن تأكد من أن يتم طهي اللحم).
عندما يتم ذلك ، يضاف البقدونس أو الشبت. قطع الحرارة وتغطية لمدة 15 دقيقة.
في وعاء اخر اخلط صفر البيض مع الكريمه ثم اضف الخليط الى الشوربه
اضف الخل او الليمون الشوربه وعدل المذاق
اختر البقدونس والكريمه كل منهما طازجا في موسمهما
اقتراح;يمكن اضافة شوربه العظام(انا عملته بدونه)
1 comment:
Very nice blog you haave here
Post a Comment